Kirjallisuuden visiönääri

Kuvaaja Laura Vanzo

Aleksanteri Kovalainen

Aleksanteri Kovalainen on väitellyt filosofian tohtoriksi Tampereen yliopistosta 2010. Väitöskirjan aiheena oli yhdysvaltalaisen kirjallisuuden edelläkävijä Ralph Waldo Emerson, joka tunnetaan myös esseistinä ja runoilijana.

Kovalainen on tehnyt uraa sekä tieteessä että taiteessa. Hän on toiminut vierailevana tutkijana Harvardin yliopistossa, ja vuosina 2014–2016 hän työskenteli Tampereen yliopistossa yhteiskunnallisen tutkimuksen tutkijakollegiumissa. Kovalaisella on myös aate- ja oppihistorian dosentin arvo Oulun yliopistossa.

Nykyään Kovalainen toimii täysipäiväisenä kirjailijana. Hän on julkaissut kaksi romaania, Mädän elämän alkeet (2016) ja Kansallinen herätys (2018). Jälkimmäisessä Kovalainen käsittelee ajankohtaista yhteiskunnallista aihetta, äärioikeiston nousua Suomessa. Kansallinen herätys on herättänyt huomiota, ja Kovalainen on esiintynyt romaanin teemoista mm. Ylen Aamun kirjassa.

Kovalaisen intohimona on kulttuuri ja sen kehittäminen, ja hän näkee tamperelaisessa kulttuurissa paljon käyttämätöntä potentiaalia. Hän opettaa kirjoittamista Kriittisen korkeakoulun Kirjoittajakoulussa. Sekä Kovalaisen opetustyön että kirjallisen tuotannon punaisena lankana on kriittisen ajattelun ja luovuuden limittäminen.